Gass og annet utstyr

Tilkobling av gass


  • Gasskapet henger på veggen, i hjørnet utenfor kjøkkenet. Nøkkelen henger i nøkkelskapet i gangen. Den er merket "Gass".
  • Begge gassbeholderne er av typen "hyttetopp". Løft dem ned på bakken, før du trykker "hyttetoppen" på plass. (Den svarte ringen skal klikke på plass)
  • Husk også å skru på vippebryteren på toppen av hyttetoppen.
  • Skru på et av blussene på gasskomfyren med du holder en fyrstikk i nærheten. Ikke for nær, for da blåser den bare ut. Det tar jo litt tid før gassen når frem til komfyren.
  • Varmtvannsberederen bruker også gass og den finner du i skapet ved siden av gasskapet. Når vannet er tilkoblet og alle kraner er stengt, kan man teste om varmtvannet fungerer. Utedusjen kan brukes til det.
  • NB! Husk at det lille lokket til batteriboksen på varmtvannsberederen må vippes opp og lukkes. Det gjøres fra undersiden. Fra "vannskapet".
  • Ved behov kan man også starte opp kjøleskapet i boden. Her er det bare å koble på gassbeholderen, åpne vippebryteren på hyttetoppen, og så følge standard prosedyre. Dvs. holde inne "gassknappen", mens man gjentatte ganger trykker på den andre knappen, den som lager en gnist.


  • NB! Kjøleskapet i hytta bruker ikke gass lenger. Det går nå på strøm.

Wifi/Internett skal automatisk virke når strømmen er på


  • 4G Wifi-routeren (ASUS) skal automatisk slå seg på når det er 230V strøm tilgjengelig. Det sitter allerede er SIM-kort i routeren. Man kan laste ned 200GB/mnd før Telenor begynner å strupe hastigheten.
  • Nettverket heter "Stolen".
  • Det er en egen PoE mini-router i boden. Der heter nettverket "Boden".
  • Satelittdekoderen til TVen er også koblet til routeren. Det betyr at man kan se ikke-lineær TV. (F.eks. Dagsrevyen når som helst)
  • Uten 230V strøm vil ikke Wifi/Internett fungere, men i en krisesituasjon kan man allikevel skaffe strøm til routeren ved hjelp av en liten, godt merket, bryter innest i kroken i stua. Da kan man f.eks. få ringt etter hjelp. Husk at dette KUN kan brukes i korte perioder, da det bruker 12V-systemet for teknisk overvåking, som IKKE har stor batterikapasitet.


  • NB! Man trenger IKKE å skru av ruteren om natten. Det kan ødelegge for fjernstyringssystemet. Den bruker bare ca. 10W.

Teknisk fjernstyringssystem (Stolen Tech)


  • De nye (små) solcellene på veggen utenfor stua er en del at et helt separat system for overvåking/fjernstyring av det tekniske utstyret.
  • Det står et eget 12V litiumbatteri helt nederst i hjørnet i stua.
  • Det gamle solcelleskapet til Kjartan har fått nytt liv som hus for en ny laderegulator og et hjemmelaget kretskort.
  • Systemet våkner opp kl. 12:00 hver dag, men kan stilles inn til å våkne flere ganger i døgnet ved behov. Ved fjernstyrt lading kan det stå på så lenge det er sol på panelene.
  • Kortet et koblet til et kamera som kan sende bilder av boden hjem til Moss.
  • Det er også koblet til et annet kretskort i boden, som kan overvåke og fjernstyre ladingen. I tillegg kan det sende målinger av temperatur, lufttrykk og luftfuktighet.
  • Når overvåkingssystemet skrur seg på vil det også starte Wifi-routeren, slik at det får kontakt med Internett, og kan sende data hjem.
  • NB! Kameraet henger på hjørnet av hytta. Det brukes til å overvåke solcellene på taket av boden gjennom vinteren.
  • Kameraet tar bare stillbilder et par ganger i døgnet. Typisk ved soloppgang og kl 12:00. Jeg anbefaler at man henger en lue/cap e.l. over kameraet mens man er på hytta. Da slipper man å føle seg overvåket. Men prøv å ikke rugge på det, for det er veldig nøyaktig stilt inn for å peke mot boden.
  • NB2! Ikke slå av Wifi-routeren, for da mister systemet kontakten med serveren i Moss.


Stølen 05.09.2022, kl. 11:07

Dobøtta


Dobøtta trenger en liten klunk med sanitærvæske ved oppstart og evt. litt sanitærbark i ny og ne. Det kan også lønne seg å tømme den før den blir veldig full. Da unngår man både tunge løft og vond lukt.

Sanitærbark står i en bøtte under håndvasken, og man finner mer i sekker som oppbevares i boden.


Vi har vurdert muligheten for å sette inn et forbrenningstoalett, men det vil kreve mer plass, egen gassbeholder, strøm/batteri og spesielle papirfiltere som må legges i hver gang man skal på do. Dette tror vi blir unødvendig komplekst og sårbart.

Det å gå på do bør man kunne gjøre helt uten å være avhengig av gass og strøm. Vi har derfor ingen planer om å bytte den ut.


Derfor har den gode, gamle dobøtta fått et nytt liv på det nye baderommet. Den er nå relativt enkel å flytte på, og det nye vinylgulvet gjør det mulig å få det skikkelig rent der den står. 


NB! Vi har som hovedregel at gutter bør gå ut for å tisse. Fortrinnsvis på nord og østsiden av hytta. F.eks. kan man stå på tissesteinen utenfor gjerdet ved "brennesleskogen".


Tømming av dobøtta


Vi pleier å grave hull til dobøtta på nedsiden, nordøst for hytta, innenfor gjerdet, men i god avstand (2-3m) fra hytta. Det er mye stein i jorda der, så det lønner seg å finne et sted som har blitt brukt før, ...men kanskje ikke i fjor.

Hvis man graver stort nok hull, så kan det samme hullet brukes hele ferien.

Prøv å ta vare på torvene, slik at disse kan legges tilbake på toppen før avreise. Samle også all jord slik at det er lett å fylle den tilbake i hullet.

Doen består av en yttre og en indre bøtte. Den indre bøtta har bærehåndtak. Det er denne som må bæres ut og tømmes.

Idet man tømmer bøtta, bør man huke seg ned bak den for å unngå å bli truffet av "rikosjett".

Husk også å fortsette å holde en finger på bærehåndtaket, siden dette har en tendes til å vippe ned der innholdet renner ut. Ikke noen krise, men da må håndtaket rengjøres skikkelig etterpå.

Rengjøring av bøtta foregår på utsiden av gjerdet ved vannposten. Man bruker hageslangen til å spyle grundig. Et par-tre runder med spyling og tømming er nok. Også her bør man passe seg litt for sprut. Det er ganske høyt trykk i hageslangen.

Hvis men bruker det samme dohullet flere ganger, bør man strø litt jord over for hver runde. Dette fjerner vond lukt.

Ved avreise må hullet tettes igjen. Torven legges pent på plass på toppen.