Starting og stopping av vannsystemet er helt klart den tyngste oppgaven både ved ankomst og avreise. Det er også veldig viktig å gjøre det riktig ved avreise, siden frosten lett kan ødelegge rør og kraner. (Grunnregelen er å åpne alle kraner ved stenging av hytta)
Bildet viset hvordan alle slike kraner/kuleventiler virker. De er stengt når hendelen står på tvers av røret, og er åpne når hendelen følger røret.
Slik ser det ut under steinhellen. Begge kraner er her åpne. Dreneringskranen må lukkes for å få vann inn til hytta.
Når du skal dusje, bør du først skru på varmtvannet på fullt. Og ja, skru mye lenger enn du tror du trenger, slik at det renner skikkelig selv når det blir varmt. Så kan du spe på med kaldtvann til du oppnår riktig temperatur. IKKE skru ned varmtvannt igjen. Bruk bare kaldtvannskranene til å justere med.
Husk at det er mye forsinkelse i rørsystemet, så det kan ta litt tid før temperaturen stabiliserer seg. Man bør ikke skru "mye og ofte" på kranene, for da vil temperaturen hoppe og sprette.
Etter mye prøving og feiling har vi funnet ut at varmtvannsberederen alltid leverer samme mengde varme. Det er helt uavhengig av om du tapper mye eller lite vann. Dvs. at hvis du har en liten stråle, så vil vannet være veldig varmt, og du risikerer faktisk at brerederen kutter helt fordi temperaturen nærmer seg kokepunktet. Hvis du tapper mye vann fort, så synker temperaturen. Ved dusjing bør man derfor skru varmtvannt på fullt, og deretter kun justere kaldtvannet.
Det viktigste ved avreise er at inntaket blir tatt ut av bekken og at ALLE kraner er ÅPNE, både vanlige innekraner og dreneringskraner i "vannskapet". (Uavhengig av hvordan det var ved ankomst)