Strøm

Ved ankomst - Hvordan skru på strømmen?

Alt som er beskrevet her foregår i det lille "tekniske rommet" i boden.

1. Sørg for at de fire sikringenen på veggen i boden merket (1), (2), (3) og (4) er slått av (utløst). Hovedsikringen (2) er klart merket med on/off, mens de andre utløses ved å trykke på den lille knappen på hver av dem. Da vipper den lille hendelen ned (eller opp), og de er slått av. I bildet over er alle AV bortsett fra (1), den grønne.

Alle sikringer AV unntatt (1)

2. Slå på batteribanken ved å holde (den eneste) knappen inne i noen sekunder. Slipp knappen når det begynner å blinke. Vent så til den slutter å blinke.


3. Sjekk status helt til høyre i displayet. Hvis det lyser en bitteliten sirkel med bokstavene "SC" i (Short Circuit), så må du skru batteriet av igjen. Da holder du knappen inne igjen til det skrur seg av. Vent noen sekunder før du prøver å skru på igjen. Dette må du fortsette med til batteriet klarer å starte UTEN å vise "SC".


Dette er lettere å forstå hvis man ser på videoen "Slå på strøm".

4. Nå er batteriet i gang og du kan prøve å skru på den lille, grønne sikringen merket (1). Vent så i noen sekunder. Hvis "SC" dukker opp igjen må du begynne helt på nytt. (Fra punkt 1)


Erfaingen vår er at punkt 4 og 5 går greit, mens punkt 3 må utføres flere ganger. Dette er demonstrert i videoen.


NB! Den store, gule 200A sikringen merket med (2) er hovedsikringen for batteribanken. Dette er 48V, så IKKE TA PÅ metallkoblingene nederst.

Begge sikringer er her AV (OFF)

5. Hvis du fortsatt ikke har fått feilmeldingen "SC", så er de store kondensatorene i Victron MultiPlus nå ladet opp. Da kan du skru på hovedsikringen (2). Hvis "SC", mot formodning, dukker opp igjen må du begynne helt på nytt. (Fra punkt 1)


6. Hvis Victron MultiPlus er slått av, må den skrus på (1 - on). Hvis noen sikringene i de små skapene for 230V og 48V er slått av, så må disse skrus på.

Dette er Victron MultiPlus. Den lager 230V strøm.

7. Skru på sikringene merket (3) og (4) også, for å muliggjøre lading fra sol- og vannkraft.


8. Husk også å skru på den digre grå bryteren helt på toppen av veggen. Da vil solcellene kunne lade batteriet.


That's it!

Avreise - Hvordan slå av stømmen?

Alt som er beskrevet her foregår i det lille "tekniske rommet" i boden.

1. Den digre grå stømbryteren for solcellepanelene må skrus av. (Helt øverst i skapet)


2. Hovedsikring i det lille 230V-skapet må skrus av. (Relativt høyt oppe i skapet) NB! Dette er ikke 48V-sikringen (2) som er avbildet, men en helt "normal" 230V sikring.


3. Sikringen i 48V-skapet må også skrus av. (Midt på veggen)


4. Alle de fire sikringene på bildet merket (1), (2), (3) og (4) må løses ut. (Nederst på veggen)


Merk: På bildet er alle sikringene utløst/av, bortsett fra (1), den grønne.

Alle sikringer AV unntatt (1)

5. Det aller viktigste:


SLÅ AV BATTERIBANKEN ved å holde knappen inn noen sekunder, til det blinker litt, og så slår seg av.

Hvis du trenger å sjekke om det faktisk er slått av, kan du trykke kort på knappen, og så se om displayet våkner opp i løpet av et sekund. Men ikke hold knappen inne, for då slår det seg på igjen.


That's it!

Detaljert info om strøm

Batteribank


Den nye batteribanken er av typen LiFePo4 som tåler å bli ladet helt opp til 100%, uten å ta skade av det. Det tåler også dyputlading ganske godt, fordi den har en avansert BMS. (Battery Management System)

Dette batteriet kan også lades i minusgrader, men det er neppe aktuelt på Stølen fordi vi slår av alt utstyr før vinteren.

Kapasiteten er på 6,14KWh. Det en bare én knapp på batteribanken. Et kort trykk på denne gjør at displayet "våkner opp" et sekund eller to senere. Man slår batteribanken av/på ved å holde knappen inne i noen sekunder. (Til en diode begynner å blinke) Hvis man lurer på om batteribanken er av eller på, så kan man trykke kort på bryteren for å se om displayet våker. (Bør testes to ganger for å være sikker)

MERK: Den store sikringen på siden av batteribanken (under et deksel) bør ikke røres. Vi bruker heller hovedsikringen (2) på veggen.

Displayet på batteriet har mye info, bl.a. en relativt nøyaktig batteriprosent. Det er denne man bør forholde seg til. I gangen i hytta henger det et lite display fra Victron. Dette kan også vise en batteriprosent, men det er mye mindre nøyaktig. Derfor bruker vi dette displayet bare til å se løpende forbruk/lading i Ampere eller Watt.

Victron MultiPlus 48/5000/70


Dette store blå apparatet henger på veggen i det tekniske rommet. Det er den skal omformer 48V likestrømspenning fra batteribanken til 230V vekselstrøm.

Den kan også ta imot 230V strøm fra aggregatet, og bruke det til å lade batteribanken. Det forutsetter at den svarte ledningen på baksiden av boden kobles til aggregatet.

Merk: Man trenger å gjøre noe med dette apparatet. Hvis batteribanken og sikringene er på, så vil det lage 230V strøm. Og hvis aggregatet kjører, så skal lading skje automatisk.


Solcellene på bodtaket


Solcellene er en meget stabil og enkel energikilde. Panelene på bodtaket leverer godt med strøm. Midt på sommeren kan det være tilstrekkelig.

Nytt av året (2022) er at man ikke lenger trenger å velge mellom vannkraft/turbin og solceller. Det er montert en ny Victron MPPT solcelleregulator på toppen i den tekniske boden. Det eneste man må gjøre er å slå på den store grå bryteren på toppen og sikringen som er markert med "SOL". Dette er beskrevet lenger opp.


Merk! Ett av panelene ble ødelagt i vinter (2021/22), så nå er alle tre koblet i serie. Dvs. at en av sløyfenen på taket ikke er tilkoblet lenger. (Den er bare plugget igjen med blindplugger)

Aggregat


  • Aggregatet oppbavares i boden og må flyttes ut før man kan ta det i bruk.
  • Husk at det er veldig tungt, så man må/bør være to personer som bærer.
  • Aggregatet kan egentlig plasseres hvor som helst, bare det ikke er for langt unna baksiden på boden, for der henger de to ledningene som må kobles til. (Se video for forslag til plassering)
  • Det bør også stå stødig og sånn passe vannrett.
  • Den svarte ledningen er en helt alminnelig strømkabel som plugges inn i et av 230V-uttakene på aggregatet. Da vil aggregatet kunne levere strøm til hytta og/eller lade opp batteribanken.
  • Den grå ledningen er kun til fjernstyring. Når den er i bruk kan man starte og stoppe aggregatet uten å måtte gå ut. Det er et kontrollpanel i gangen. (Se video)
  • Bensin står lagret i boden, inn mot veggen, mellom dreiebenken og kjøleskapet.
  • NB!!! Hvis den grå ledningen er koblet til, så MÅ bryteren stå på ON både inne i gangen og på selve aggregatet. Dette kan være lett å glemme hvis man prøver å starte aggregatet mens man er ute.
  • Aggregatet starter stort sett veldig lett. Hvis du ikke får start på aggregatet, verken med startmotor eller snor, så er det sannsynligvis bryteren inne i gangen som er på OFF.


Vannkraftverk (PowerSpout)


Vannkraftverket er for de spesielt interesserte. Man må legge det tykke vannrøret (Ø 50mm) ut i bekken, ca. 20 m høyere opp enn der det vanlige vannintaket (Ø 25mm) ligger. Turbinen kan levere 480W kontinuerlig, noe som er relativt lite i forhold til solcellene og aggregatet. Dessuten er den avhengig av god vannføring, noe som ikke er en selvfølge.